Næste års vandreture er ved at blive planlagt og julen står for døren! Det er derfor oplagt at gøre sig nogle overvejelser over, hvad der skal stå på ønskesedlen. Som vi lystfiskere plejer at sige, er det lige meget, hvor store  fisk vi fanger bare de er fanget på dyrt udstyr. For en vandre kunne det oversættes til uanset, hvor langt du skal gå eller, hvor mange nætter, der skal overnattes i naturen så gå ikke ned på udstyr!

Der er mange butikker der kan besøges og netbutikker, der kan studeres med outdoor udstyr. Der er noget forskel i butikkernes forestrukne udstyrsmærker, så jeg handler derfor altid i flere forskellige butikker og netbutikker.

Det vil være svært at argumentere for, hvad der er det ultimative vandreudstyr da det jo fuldstændig afhænger af, hvilke forhold der skal vandres under. Herunder er derfor mit bud på, hvad jeg gerne vil have til at stå på min ønskeseddel og mine erfaringer og anbefalinger til dig. (Dette er ikke sponsoreret artikel med reklamer til bestemte butikker eller varer)

Strømper: I sommers købte min kone og jeg nogle lækre vandrestrømper inden vores vandretur på Gendarmstien. Det var et par MERU Rohtang Low sokker, købt i Eventyrsport. De er hurtigtørrende og fungerede rigtig godt i sommervarmen. Som efterårs og forårsstrømmer vil jeg vælge et par lange strømper med uld. Der findes mange flere forskellige mærker, men jeg kan klart anbefale mærket Icebreaker. Det er sådan et par, der står på min ønskeseddel.

Fjællræven Zipoff

Bukser: Der er måske ikke så moderne længere, men et par zip off bukser er utrolig praktiske, når vægten skal holdes nede på en sommervandretur. Jeg bruger selv et par zip off bukser fra Fjällräven. Hvis det er koldt supplerer jeg mine gerne min busker med et par Helly Hansen skiunderbukser.

Vandrestøvle
Bergans Luster

Jakke: Jeg går ind for lag på lag tøj, så det er nemt at regulere varmen. Jeg synes også det gør det nemmere at lave en oppakning med lav vægt. I foråret købte jeg jakke nr. to af mærket Bergans model Luster. Den første var nemlig slidt op! Denne skaljakke synes jeg er super flot, regntæt og åndbar. Jeg bruger den både som vandrejakke, skijakke, på vej til kontoret ovs. Den kan lynes godt op omkring halsen, har en god justerbar hætte og har de helt rigtige lommer med god størrelse og placering. Jakken har jeg købt hos Spejdersport. Som alternativ til denne jakke på en sommervandretur i typisk ustabildt dansk sommervejr, og hvor der skal vandres med så lidt vægt som muligt, kan også anbefales en almindelig tynd regnjakke fra fx Helly Hansen. Det dur bare ikke at gå med en regnjakke en hel dag, da varmen gør dig fuldstændig våd indefra. Et stort regnslag kunne også være en mulighed, hvor nogen af modellerne kan nå ud over rygsækken, men smart ser det ikke ud efter min mening.

Det varme lag: Under jakken bruger jeg afhængig af årstiden og temperatur en fleecejakke eller f.eks. en islændertrøje. Når det er rigtig koldt skiftes fleecejakken ud med en dunjakke fra Meru. På min ønskeseddel står der en ny fleecejakke fra Hagölfs.

Hat: Jeg har altid en kasket med på tur. Nu bruger jeg kontaktlinser, men tidligere brugte jeg briller og kasketten var uundværlig, når det blev regnvejr på turen. I dag bruges den for at skærme og beskytte mod solen – ikke mindst på grund af den vigende hårgrænse!

Fodtøj: Min erfaring med vandrestøvler er, at du virkelig skal prøve sig frem med de forskellige mærker og finde lige netop dem, der passer dig bedst. Fodtøjet du skal vandre i, er helt klart det vigtigste udstyr. F.eks. synes jeg mange af salomonstøvlerne ser fine ud til prisen, men min fod er for bred til dette skomærke. Det nyeste par som jeg er rigtig glade for, er fra La Sportiva. De er lette og giver god støtte omkring anklen. I sommers gik vi med let oppakning, og jeg havde mine nyindkøbte trailløbesko fra Asics på. Det fungerede rigtig godt, selvom mange nok vil sige, at de ikke er egnet til at vandre i. Men når det endelig er sommevejr, har jeg det svært med at bruge de tunge og varme vandrestøvler. Hvis det var mere ujævnt terræn vi skulle vandre i, var det selvfølgelig helt naturligt vandrestøvlerne jeg havde valgt. Et almindelig råd er også, at jo tungere oppakning jo kraftigere vandrestøvler skal der til.

På længere vandreture plejer jeg at have et par ekstra sko med til at skifte til om aftenen. Selvom de er lidt tunge, er et par sandaler fra Keen helt vildt dejlige at gå i. De kan også sagtens bruges til at vandre kortere ture i og de kan tåle at blive våde.

Vandrestav

Vandrestok: Når man læser om at gå lange ture med stor oppakning, bliver det anbefalet at gå med vandrestok. Jeg vil blive glad, hvis der ligger en under juletræet. Den skal være let og kompakt og nem at have med rundt også, når den ikke er i brug.

Solceller

GPS og batteribackup: Jeg bruger den GPS, der er indbygget i telefonen, men når der bruges googlemaps eller f.eks. endomondo bruger den meget strøm, så husk at have en batteri backup. Brunton Explorer 10 solceller, der kan monteres bag på rygsækken og dermed oplade telefonen under vejs, ville jeg meget gerne have haft med, da jeg var på vandretur i Grønland. Den er lidt dyr, men jeg vil da blive vildt glad for at få den i julegave.

Telt

Fjællræven Kajka

Rygsæk

Rygsæk: Til den lille vandretur har jeg brugt en 20 liters rygsæk fra Haglöfs.  Den har taljerem, anatomisk formet rygplade og bæreseler med polstring og et lavt tyngdepunkt. En Vango Rapide 20 Rygsæk fra Vandreshoppen står dog på ønskesedlen. Den har indbygget vandblære og regnslag.

Min store rygsæk er ikke noget at skrive hjem om, selvom den har været med jorden rundt. Den er 25 år gammel og bruges kun til mindre ture. Den bliver dog stadig brugt flittigt af mine børn. Når jeg skal på en større ekspedition skal der derfor indkøbes en ny. Der er mange at vælge imellem, men en rygsæk skal efter min mening prøves i butikken, så der er sikkerhed for, at den kan justeres til at sidde rigtigt. På min ønskeseddel står der Fjällräven Kajka rygsækken. Den har høj bærekomfort, smarte funktioner samt rygsækramme i træ. Hvad er din erfaring med rygsække i 65-80 litersklassen?

Underlag

Underlag: Jeg har haft flere forskellige underlag. De seneste har været de helt billige fra BilTema. Har haft lidt berøringsangst overfor underlag, der kan punktere. De billige underlag fra BilTema på 10 mm skum er ok, men jeg drømmer om et Asivik Airmat3 7.0 Primaloft. Det er et oppusteligt og isoleret underlag fra Spejdersport, som også findes i ekstra lang model. Den har en tykkelse på hele 7 cm, hvilket min ryg helt sikkert vil sætte pris på.

Telt: Jo mindre vægt at gå med, jo bedre, men prisen stiger voldsomt jo mindre vægt. Jeg har et Rubens 3 personers tunnel telt, der vejer 4,1 kg og som jeg er rigtig glad for. De fleste vandreture er med min kone, så vi kunne godt nøjes med et to-personers telt. Til næste vandretur med telt drømmer jeg derfor om et Force Ten Nitro Lite 2 Letvægtstelt på 1,38 kg til 3.999 kr fra Vandreshoppen, eller f.eks. Fjällräven Abisko Shape 2 på  2.47 kg og til 5.999 kr. fra Spejdersport. Det sidste telt er lidt større, men over et kilo tungere!

Fra vandretur i Whistler BC. Vi ser frem til næste tur.

Whistler BC
Fra vandretur i Whistler BC. Vi ser frem til næste tur.
Mammut dun sovepose

Sovepose: Min sovepose er ok, når det ikke er for koldt, den vejer ikke ret meget, kan komprimeres og fylder derfor ikke meget, hvilket er perfekt på en sommer vandretur. Jeg har et par gange skulle sove i telt tidligt forår. Her har jeg brugt to soveposer. Dvs. den helt gamle og lidt store sovepose kom uden om den anden. I andre tilfælde har jeg suppleret med en silkesoveposelagen. På ønskesedlen står der en 3-sæsons dunsovepose, f.eks. Mammut Sphere Down fra Spejdersport. der kun har en vægt på 800 gram. Den koster dog 3.299, så måske jeg kan nøjes med en tilsvarende sovepose med fiberfyld, der koster under det halve.

Min ønskeseddel er uoverskuelig lang, men heldigvis har jeg allerede fødselsdag i marts:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *