Tre fantastiske dage på Gendarmstien

Vi parkerede bilen i Sønderborg torsdag ved frokost tid og fandt en butik, hvor vi købte en lækker sandwich, og troede vi havde god tid til at finde busstopstedet. Selvom vi begge er landinspektører og burde være eksperter i at finde rundt, lykkedes det alligevel at gå så meget forkert, at vi netop ikke nåede den planlagte bus til Sønderhav, hvor vores vandretur skulle begynde. Vi udnyttede derfor ventetiden til den næste bus, med at spise den indkøbte sandwich på en bænk i det dejlige sommervejr og på at kikke lidt på butikker i byen. De lækker sandwich med pulled pork og coleslaw var en udfordring af spise, så det var alligevel godt vi ikke sad i bussen med dem.

På vejen til Sønderhav grinte vi af, at der nok vil være nogen, der synes det er dumt at parkere sin bil og køre 50 km væk i bus, for så at gå tilbage til bilen.

Kl. 14.30 kunne vi begynde vores vandring mod Gråsten, hvor vi havde booket os ind hos Vita Hansens B & B. Første vandredag blev kun på 12 km, men det var meget passende for vi skulle også gå 4 km om aftenen for at få noget at spise i Gråsten.  Den første strækning af Gendarmstien vi gik på, var en flot tur langs fjorden med kik til mange flotte ejendomme med den skønneste udsigt. Tankerne kom dog hurtigt hen på, hvor der mon var mulighed for at få en kop kaffe og en flødeskumskage. – Og hist, hvor vejen slog en bugt dukkede der den fineste cafe/restaurant op, hvor der fyldt op med gæster i haven lige ud til fjorden. Restauranten hedder Providence. Sikke et held og en stor oplevelse at få smagt lokale sønderjyske kagespecialiteter. Min kone tog brødtote og jeg en snitte med svesker. Jeg var efterfølgende noget bekymret for om maven kunne klare alle de svesker, men det gik heldigvis godt.

Turen var tydeligt afmærket med den lille blå mand
Cathrinesminde Teglværk
Lokale laver nye bundgarnspæle
Selfie fra turen

Der blev også diskuteret meget om udstyr og oppakning mens vi gik derudaf. Vi havde fra starten bestemt os for at gå med så lille en oppakning som muligt. Men hvad er så lidt som muligt, når sommervejret ikke er stabilt? Vi kom dog frem til, at vi sagtens kunne nøjes med mindre ekstra tøj. Vi havde sørget for, at vores rygsække havde hoftebælte så vægten ikke lå på skulderne. Alligevel var nogle T-shirts og skjorter bedre end andre, fordi vi fik mærker af syningerne på skulderne. Jeg gik med en ældre Northface Borealis, som jeg synes kom til at hænge langt nede på ryggen. Min kone gik med en Haglöfs Tight. Den var hun godt tilfreds med, men den kunne godt have været lidt større, hvis der skulle have været plads til ekstra trøje. Når vi derfor skal på en tilsvarende eller lidt længere tur, vil vi nok kikke efter nye rygsække.

Vi havde nok læst noget om, at vi skulle komme forbi et teglværk, men vi blev da noget overrasket over, at teglværksindustien har fyldt så meget på Broager. Vi kom forbi Cathrinesminde Teglværksmuseum, der fortalte den spændende historie, som knytter sig til området, hvor teglværkerne har ligget som perler på en snor langs fjorden og vandreruten. Det var en stor oplevelse at blive klogere på denne specielle historie fra området. Dag to endte efter 22 km på Hattesens Gaard B & B midt på Broager. Et stråtækt bondehus fra 1750 med værelser på loftet. Om morgenen var der fælles morgenmad med de andre logerende i en hyggelig spisestue.

Den sidste dag gik turen de sidste 15 km tilbage til Sønderborg. Vi hoppede af Gendarmstien lidt før Sønderborg for at komme omkring Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle.

Vi havde jo store forventninger til at gå på den “Best og Europe Leading Quality trail”. Vores forventninger blev bestemt indfriet. Der var kun få ting at bemærke. Vi havde printet kortet fra www.gendarmsti.dk, men synes at kvaliteten af grundkortet var meget uskarp og der mangler km angivelser på kortet. Der var heller ikke mange km angivelser på ruten. Lige før Gråsten var stien langs stranden skyllet væk. Der var vist nok en alternativ rute, men det hjælper ikke så meget, når man står midt i det. Nogle af de andre stistrækninger, som går langs stranden vil være svært fremkommelig ved høj vandstand i fjorden. Enkelte steder var der brugt granitskærver som underlag, der er ok at gå på, men ser meget forkert ud i naturen. På enkelte strækninger var der desværre brugt en alt for stor grusstørrelse, der virkede som rullesten at gå på.

Det var dejligt at høre, at de B & B vi besøgte havde meget travlt og, at halvdelen af deres gæster var vandrer fra Gendarmstien. På vores tur mødte vi en del andre, men nok kun ca. 10-15 andre, som vandrede med oppakning til flere dages vandring.

Vi er i hvert fald klar til at tage af sted igen, og vil nok også gå efter en kvalitetsvandresti næste gang. Hvorfor ikke udnytte det kæmpe arbejde, der har været lagt i at planlægge, anlægge og formidle disse ruter, som også er nogen af de smukkeste og mest spændende steder man kan komme. Læs mere om kvalitets vandrestierne her.

Læs også mit gæsteblogindlæg på Vandreshoppen.dk om vores familievandretur ved Mont Blanc

Mont Blanc