Dette indlæg er udarbejdet af Jagtskole.dk, som gør dig klar til at få jagttegnet i hus på bare to weekender.

Tillykke! Du har for nyligt bestået dit jagttegn og er nu klar til at føre en ældgammel tradition videre. Du har arbejdet hårdt for at tilegne dig viden om, hvordan man går på jagt, og hvilke regler der følger med i den sammenhæng. Nu mangler du blot noget praktisk erfaring, så du kan blive en god og rutineret jæger.

Denne artikel vil give dig gode tips og råd til, hvordan du begår dig som ny jæger, og hvordan du kan komme ud og anvende teori i praksis og ikke mindst få nogle flotte fangster med hjem.

Jagtundervisning
Jagtundervisning
Instruktion i sikkerhed
Instruktion i sikkerhed

Meld dig ind i din lokale jagtforening

Når du starter ud som jæger, kan det være en rigtig god ide at bygge nogle relationer op inden for jagtverden. Du kan fx melde dig ind i din lokale jagtforening, hvor du har mulighed for at møde ligesindede personer og være med i et spændende fællesskab. De andre fra jagtforeningen kan rådgive og vejlede dig, så du nemmere kan få svar på dine spørgsmål og få mere erfaring inden for jagt.

Når du melder dig ind i en jagtforening, bliver du ofte automatisk medlem af Danmarks Jægerforbund. Her har du mulighed for at deltage i mange forskellige kurser, læse interessante artikler om jagt, og samtidig er du med til at støtte op om alle jægeres fællesinteresser i landet.

Gennem din jagtforening kan du få information om, hvornår de næste jagtarrangementer i dit område finder sted, så du kan komme ud på jagt. En anden fordel ved at være medlem af den lokale jagtforening er naturligvis muligheden for løbende at vedligeholde den teori og det, du har lært, på skydebanerne og sammen med andre, mere erfarne jægere. De fleste jagtforeninger råder nemlig over skydebaner, som du kan bruge til at træne, men det er også det oplagte sted at møde ligesindede og stille de spørgsmål, du måtte have, ligesom du selvfølgelig kan finde andre at gå på jagt med.

Når du er på jagt

Det er spændende at være ude på jagt og opleve naturens skønhed og stilhed. Der er ikke noget at sige til, at mange vælger at tage jagttegn for netop at slippe væk fra hverdagens stress og høje krav.

Når du er ude på jagt, er det dog vigtigt at slå fast, at du skal kende dine evner og mangler. Det dur ikke, at man skal prøve at imponere nogen med noget, hvis man ikke er klar til det endnu. Det kan udsætte dig selv eller dine jagtkammerater for unødvendig fare. Fortæl hellere åbent og ærligt dine jagtkammerater, hvad du er tryg ved, og hvad du ikke helt er så god til endnu, så I fællesskab kan hjælpe dig med at bygge dine kompetencer op og udvide din komfortzone. Det er helt okay ikke at vide det hele endnu som ny jæger. Sørg for at benytte dig af dine jagtkammerater til at stille spørgsmål om alle mulige ting.

Det er vigtigt at huske på, at du som ny jæger er i en læringsproces, og som under alle andre læringsprocesser kan man komme til at lave fejl. I tilfældet med jagt går man dog som bekendt rundt med våben, og derfor skal fejl for alt i verden undgås og forebygges. Lyt derfor til andre jægere med mere erfaring – det er en rigtig god idé at gå på jagt sammen med andre de første par gange, inden du selv begiver dig af sted, så du får følelsen for, hvordan jagt foregår i praksis, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger du skal iagttage.

Kontrol af våben
Kontrol af våben

Udstyr

Du bestemmer selv ambitionsniveauet og prislejet, når det kommer til udstyr, men som udgangspunkt kan du forvente en totaludgift på mellem 20.000 og 30.000 kr., når man medregner udstyr og haglgevær.

Du kan dog langsomt opgradere dit haglgevær og udstyr hen ad vejen, og du kommer faktisk langt med blot et par gummistøvler og et enkelt sæt jagttøj. I starten er det bare vigtigt at få lidt erfaring. Senere, når du har lært dig selv bedre at kende som jæger, kan du altid gå efter det udstyr, som passer dig bedst.

Der er altså meget hjælp at hente, når du er ny jæger, så meld dig ind i din lokale jagtforening, så du kan starte din spændende rejse som jæger.

Skydetræning
Skydetræning