Det er til at få dårlige nerver af hvert år at skulle kæmpe med vejrguderne om at få lavet ordentligt hø. Det var med nød og næppe, at vi nåede det inden regnen kom.

For mange fritidslandmænd er vejret ikke den eneste udfordring, men fx også at kunne få lavet høballer i størrelser, som kan håndteres  manuelt eller med let grej. Men færre og færre har grejet til at lave de små baller, der i daglig tale omtales som Morten Koch baller. De fleste maskinstationer laver i dag kun minibig- rund eller bigballer. Kunsten er at finde lokale landmænd, der stadig har grejet til de gammeldags høballer. Alternativt selv at købe grejet eller gå over til minibig og wrappede hø-græs. Det sidste kan være en udmærket løsning, hvis du har et større dyrehold, der kan nå at æde sig igennem de større baller inden de bliver for gamle og du har en traktor eller minilæsser, der kan løfte de 200-700 kg tunge baller. Der findes nogle få, der har specialiseret sig i at lave små wrapballer på ca. 30-40 kg. Men de er omkring dobbelt så dyre, og jeg  bryder mig ikke om at bruge så meget plastik.

Høvender

Vi havde i flere år en aftale med en pensionist, som havde høproduktion som sin store lidenskab. Han dukkede gerne op, når han mente den helt rigtige periode med godt vejr var i udsigt, og han arrangerede at maskinstationen kom med deres store skårlægger og slog græsset. Han kom så kørende med sin lille Massey Ferguson 35 og spredte høet, holdte øje med høet og vejret. Når han mente, at nu var det ved være klar, kom han med høvenderen, der samlede høet i rækker så det var klar til presning med den gamle småballepresse. Endelig blev det vores tur til at lege bonderøve og rende rundt på marken og samle høet sammen og få det kørt hjem og op på høloftet. I de seneste mange år, er det kun gået galt en enkelt gang. En aften orkede vi ikke at tage den sidste tredjedel af høet ind, og så kom der regn. De følgende dage kunne vi så gå rundt på marken og stille høet på højkant to og to mod hinanden, og endevende dem til de blev tørre igen. Det blev aldrig særlig godt hø.

Presning små høballer

Sidste år lå høballerne spredt over hele marken. Det gav ekstra motion at få dem indsamlet.

I år blev beslutningen taget til slåning af høet, hvor udsigten så stabil og tør ud i en hel uge. Vi dummede os dog, da vi ikke samtidig havde en aftale med en landmand, der kunne presse høet. Heldigvis blev vi reddet i sidste øjeblik, for der var udsigt til regn nu, hvor høet endelig var tørt.

Jo mindre areal og jo mere hjælp, der skal købes maskinhjælp til, jo dyrere bliver det selv at lave hø. Det kom i hvert fald bag på os, hvor dyrt det egentligt blev at få lavet lave hø i år. Vi laver hø på ca. 1,2 ha. Købte gødning for 1700 kr. som vi selv kørte ud. 700 kr. for slåning, vendte selv høet med min gamle MF 35, og brugte for ca. 150 kr. benzin og betalte 5,5 kr. pr. bundt presset hø. Det var luksus, at vi i år slap for at rende rundt på marken og samle bundterne sammen. De blev samlet i en høvogn og afleveret lige ved transportøren.

Prisen for at lave hø

Det gav 265 rimelig hårdt presset bundter hø til en kostpris på 15,12 kr. inkl. moms. Priserne kan svinge en hel del. Især prisen for gødning, der af landbrug med gødningsregnskab kan købes uden afgift, og prisen på slåning og presning kan svinge 100 %.

Nu er høet heldigvis i hus og vi kan slappe af til næste forår. – Foto herunder er ikke fra i år.

Høet køres ind